Results 1 to 7 of 7

Thread: Squeak when A/C or defroster vent selected

  1. #1
    Noob
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Squeak when A/C or defroster vent selected

    Hi,

    I have a 2011 Mazda 3 GX. There is a squeak when I have the A/C on or the defroster vent is selected. It is a single squeak that happens every 20-30 seconds. It happens only on certain vent settings, the windshield/defroster...or any vent setting with the A/C on. I'm wondering what this can be and how to fix it. Any help is appreciated.

  2. #2
    Jr Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Ontario
    Posts
    314
    Thanks
    0
    Thanked 27 Times in 26 Posts
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    It's the A/C belt squeaking everytime the A/C clutch kicks in. There is no tensioner on this belt (it's a one-time use stretch belt) so as it gets old, it loses tension. Replace it if you want, but otherwise, you're fine for a while yet.

  3. #3
    Noob
    Join Date
    Aug 2015
    Location
    Mississauga
    Posts
    16
    Thanks
    2
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    I have the same problem. I hear it when I let off the throttle too, mostly happens when AC is set to max cool. I couldn't figure it out and eventually thought the A/C clutch is wearing, still blows well though.

    I've passed by other 3's hatches and sedans on hot days and heard them squeak too. For reference I started hearing this sound around 85k. I tried checking if the belt has too much slack, but I don't have the eyes of a mechanic to figure that out. Any tips?

  4. #4
    Newbie
    Join Date
    Dec 2009
    Age
    29
    Posts
    245
    Thanks
    12
    Thanked 7 Times in 6 Posts
    Mentioned
    19 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    It might be that the AC Clutch has rust behind it, you can either take off the but yourself and pull it off without affecting the belt or removing the belt as its on the actually bearing and doesn't need to be removed. And clean the back side of the clutch with sand paper but don't lose the washers behind the clutch as they are important in adding enough space so the clutch isn't engaging when not needed. Or you can have a shop look at it for you and do the same procedure.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Quote Originally Posted by KING1307 View Post
    mannn, why hasnt anyone spotted me yet!??? ive been patiently waiting and still nothing, i need to drive more
    Quote Originally Posted by n00bMeiSter View Post
    You joined yesterday.......

  5. #5
    Noob
    Join Date
    Sep 2016
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    Just an update...I changed the AC belt. No change. It's still squeaking. I'll try getting at the rust, if there is any.

  6. #6
    Sr Member Flagrum_3's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Scarborough
    Posts
    6,049
    Thanks
    320
    Thanked 296 Times in 236 Posts
    Mentioned
    90 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    Quote Originally Posted by FlyinHigh View Post
    Just an update...I changed the AC belt. No change. It's still squeaking. I'll try getting at the rust, if there is any.
    Have you tried to determine where the squeak is coming from? Is it from under the hood or under the dash for example.


    _3

  7. #7
    Jr Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Ontario
    Posts
    314
    Thanks
    0
    Thanked 27 Times in 26 Posts
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Squeak when A/C or defroster vent selected

    I have put many new belts on mine and 3/4 have been squeakers from new. It's a bad design from Ford. The brand that's been rock solid for me has been the Continental/Contitech belts. Also, you could try spraying some belt dresser on it.

Similar Threads

  1. Viper 5904 rear defroster
    By samisheikh in forum Lighting, Electrical & Security
    Replies: 2
    Last Post: 06-19-2014, 07:41 PM
  2. Rear Defroster
    By narindra in forum Problems with the Mazda3
    Replies: 5
    Last Post: 08-30-2013, 01:23 PM
  3. defroster
    By sissy in forum Lighting, Electrical & Security
    Replies: 1
    Last Post: 12-12-2012, 10:08 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •